PREMSA_TITOL_PAGINA

PRENSA

Sigue la actualidad de los supermercados Bonpreu y Esclat a través de la sección de prensa

null

Blogs (Prensa)

Bonpreu-Esclat i Formatgeria Mas Rovira presenten Brunat, el primer formatge elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus que es comercialitza al gran consum

10/julio/2024
  • Es tracta del primer formatge comercialitzat al gran consum elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones de Catalunya.
  • El producte ja es pot trobar a una vuitantena d’establiments Bonpreu i Esclat i és una aposta per potenciar la recuperació de la raça Bruna.

 

Les Masies de Voltregà, 10 de juliol de 2024.

Bonpreu i Esclat i Formatgeria Mas Rovira s’han unit per a la producció i comercialització de Brunat, el primer formatge elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones de Catalunya, que es comercialitza al gran consum.

Tot i que, actualment, la vaca d’aquesta raça s’ha especialitzat, principalment, en la producció de carn, hi ha formatgers i formatgeres, com en Pere Rovira i la Carlota Lacasa de la formatgeria Mas Rovira, i que també són ramaders de Bruna dels Pirineus, que han apostat per la llet d’aquesta raça autòctona per a l’elaboració dels seus formatges, essent els primers de Catalunya en portar aquest producte a la gran distribució. “Volíem fer un formatge diferent, que fos un retorn a l’origen. A dia d’avui, és l’únic que hi ha a Catalunya fet amb llet d’una raça bovina autòctona que es comercialitza al gran consum. Es tracta d’un producte sostenible i de territori, i ens agradaria que acabés essent reconegut com a un formatge català, autòcton”.

El Brunat és un formatge tipus “tomme”, és a dir, formatge de muntanya. Elaborat amb llet pasteuritzada de vaca Bruna dels Pirineus, és de quallada enzimàtica i pasta premsada, i la seva escorça és marronosa que evoluciona a daurada gràcies als rentats amb aigua i sal que es fan durant el seu afinament i maduració, que és, com a mínim, de 45 dies. Aquest tipus d’escorça proporciona un gust més complex i amb més cos. Pel que fa a la pasta, és flexible, untuosa i homogènia i amb nombrosos forats, i la textura és semidura. Quant a sabor, és agradable, franc i afruitat, i per a poder-lo gaudir plenament és important consumir-lo a temperatura ambient.

El Brunat, que està avalat per la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) i ja es pot trobar a una vuitantena d’establiments Bonpreu i Esclat d’arreu del territori, és un pas més en l’aposta de la cadena de distribució osonenca i de la FEBRUPI i els seus associats de donar a conèixer i potenciar la raça i els productes que se’n deriven.

Martí Orriols, gerent de la FEBRUPI, destaca la importància de donar a conèixer aquesta raça, “que és la nostra, a través de productes de màxima qualitat com seria aquest formatge. Volem apropar aquests productes als consumidors”.

Per la seva banda, Joan Sabartés, director d’Operacions de Bon Preu, remarca “el compromís de Bonpreu i Esclat per comercialitzar productes de proximitat i així ajudar a la continuïtat de les empreses agroalimentàries del territori”. En concret, posa en valor “la gran aposta que estem fent per posar a l’abast dels consumidors diferents productes lactis elaborats a casa nostra, així com també per donar a conèixer, en aquest cas, la raça Bruna dels Pirineus”.

Sense anar més lluny, el passat mes d’abril Bonpreu i Esclat, la FEBRUPI i Pirinat van presentar un projecte conjunt de recuperació de la raça Bruna dels Pirineus per potenciar-ne el seu coneixement, millorar la tendresa i qualitat de la carn per oferir així un producte encara més atractiu, i donar valor i dinamitzar les zones rurals del Pirineu. Per tirar endavant aquest projecte de millora genètica de la carn, han comptat també amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Compromís de Bonpreu i Esclat amb el sector lacti català

En els últims anys, Bonpreu i Esclat ha dut a terme diferents iniciatives i projectes per millorar la situació del sector lacti català. Alguns exemples són la comercialització de la llet Terra i Tast, una llet 100% catalana de Vaquers Plana de Vic que contribueix a fer sostenible l’explotació ramadera del sector; el Formatge Il·lusió, creat per les quatre formatgeries de l’Associació Llet de Cabres Catalanes que van unir forces durant la crisi de la Covid-19 per reduir el malbaratament de les explotacions on els sobrava llet; i el Formatge Territori, creat per Vaquers Plana de Vic i Mas Garet i elaborat amb llet que permet assegurar la pervivència de l’activitat ramadera.

A més, ja fa sis anys que Bonpreu i Esclat dona suport al Lactium, fira de formatges artesans catalans de referència a Catalunya.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.