BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Trucs i consells per preparar amanides molt variades

15/julio/2020

No ens podem imaginar l’estiu sense menjar-nos unes bones amanides. I és una bona notícia, perquè aquest plat ens hidrata, ens aporta nutrients i és molt saludable!

Una amanida no és només enciam i hortalisses amb oli, sal i vinagre. Una amanida ha de ser un plat de primera categoria, especialment a l’estiu, quan ens venen més de gust, perquè són lleugeres, refrescants i tant poden servir com per acompanyar tota mena de plats de carn i de peix com per ser el preludi d’un bon arròs.

 

Fulles per triar i remenar

Les amanides es poden preparar de moltes maneres diferents. En aquest sentit, als nostres establiments pots trobar verdures i hortalisses variades, cadascuna de les quals aporta unes característiques diferents al plat. Per tant, quines fulles pots trobar i per a què les pots fer servir en una amanida? Mirem-ho:

  • Enciam iceberg: És un dels més consumits. És compacte i cruixent, ideal per a guarnicions, amanides simples o còctels de gambes.
  • Enciam romà: Té les fulles allargades i d’un color verd intens, i és un dels enciams que té més vitamines. És la varietat que es fa servir per preparar la famosíssima amanida Cèsar, a la qual s’afegeixen crostons de pa, formatge parmesà, anxoves i una salsa blanca a base d’all.
  • Enciam fulla de roure: Si vols donar un toc estètic personal a les teves amanides, aquesta varietat de color morat és perfecta. Té una consistència ferma i un gust dolcenc, que combina molt bé amb formatges i fruites.
  • Enciam trocadero o francès: Té una textura suau i un gust una mica mantegós. És un enciam molt versàtil, que es pot fer servir en tota mena d’amanides.
  • Ruca: Té una textura suau i un sabor relativament picant. És perfecta per amanides amb formatge parmesà o Grana padano. A Itàlia, és habitual afegir-la a les pizzes, un cop cuites.
  • Escarola: Destaca pel gust amarg i és un ingredient fonamental de l’amanida de xató, un plat molt típic del Penedès i el Garraf.
  • Cabdells: Són enciams de tija curta. Les fulles s’agrupen de manera semblant a les d’una col i tenen un gust fort. Queden molt bons acompanyats amb anxoves.
  • Brots tendres: Dins d’aquest grup incloem els canonges, els brots d’enciam... Són productes de gust suau que, en conjunt, conformen una mescla de sabors i textures variada i que donaran un toc de varietat a les teves amanides.
  • Endívia i endívia vermella: Aquesta fulla cruixent i amargant es pot barrejar amb altres enciams o convertir-la en la protagonista del plat, per exemple, amanint-la amb una salsa de formatge blau i afegint-hi fruita seca.
  • Espinacs: Són el gran substitut de l’enciam en una amanida, tot i que també podem barrejar-los amb les varietats d’enciam que acabem de comentar. Suaus, tendres i gustosos, queden bé amb pràcticament qualsevol ingredient amb què els vulguem barrejar.

 

Una amanida molt completa

Però el món de les amanides no comença i s’acaba amb l’enciam i les fulles verdes. Normalment, aquests ingredients els barregem amb altres hortalisses, com cogombres, tomàquets, ceba, ceba tendra, però també tens altres ingredients a l’abast que pots fer servir com a base de les teves creacions. Per exemple, pots fer un empedrat boníssim amb llegums, o pots afegir pollastre a l’amanida per convertir-la en un plat únic.

També hi pots posar patata, remolatxa, alvocat, arròs... I no ens oblidem d’un altre ingredient que no hauria de faltar en cap amanida per fer-la més proteica: les llavors. Poden ser de sèsam, pipes de gira-sol o de carbassa i les pots complementar amb fruita seca i germinats.

I un altre ingredient que sempre queda molt bé a les amanides és la fruita. Pots posar-hi fruites del bosc, préssec tallat a trossos, albercocs... Busca fruites que no siguin molt toves, per poder-les tallar bé i que donin un punt dolç i cruixent al resultat. Ah! I si tens la mala sort d’obrir un meló que no té gaire gust, per què no el talles a trossos i el poses en una amanida?

 

Com amanir una amanida

Pots optar per l’amaniment clàssic, a base d’oli d’oliva verge extra, sal i vinagre, però l’amanida també es pot amanir amb una vinagreta (de fruites, amb vinagres de tota mena, amb mel...) que tindràs a punt en un tres i no res.

A més, si vols vigilar el consum de sal, no pateixis, perquè hi ha maneres fantàstiques de substituir-la (i això també et serveix per a tota mena de preparacions, no només per a les amanides). Les herbes aromàtiques i el suc de llimona són solucions fantàstiques, en aquest sentit.

Per acabar, un consell important: menja amanides tot l’any. Potser venen més de gust a l’estiu, perquè són fresques, però fora d’aquesta estació també en pots menjar, encara que siguin racions més petites, per acompanyar altres plats. Al cap i a la fi, si fas una amanida ben completa seguint els consells que t’hem donat gaudiràs d’aquest plat sempre que et vingui de gust!

 

 

 

Gestión del consentimiento de las Cookies
Te informamos que en este sitio web, propiedad de Bon Preu, S.A.U., se utilizan cookies propias técnicas, de personalización y de terceros para analizar el uso del sitio web, recopilando información sobre tu comportamiento con el fin de desarrollar un perfil específico sobre ti y mostrarte publicidad en función del mismo. A continuación, podrás aceptarlas todas haciendo clic en la opción ‘Aceptar’, rechazarlas todas menos las estrictamente necesarias haciendo clic en ‘Rechazar’ o configurarlas según tus preferencias mediante el botón ‘Configurar’. Para más información, consulta nuestra Política de cookies.