BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Tradicions a taula per Nadal

20/diciembre/2019

Escudella i carn d’olla, canelons, pollastre de pagès rostit o farcit… Són clàssics del Nadal que, any rere any, triomfen a moltes llars. Aquesta època de l’any és ideal per recuperar tradicions: guarnir l’arbre, obrir les portes de casa al tió, comprar una bonica ponsètia per alegrar el menjador i per atreure la bona sort, passar una bona estona visitant alguna de les nombroses fires nadalenques que donen vida als pobles i ciutats…

A la cuina, també és temps de gaudir dels plats més tradicionals del receptari, preparacions que s’associen, de manera indiscutible, amb el Nadal. Per exemple, l’escudella i carn d’olla, escollida com a plat favorit dels catalans l’any 2016, és un dels imprescindibles a les taules catalanes per festes. També hi ocupen un lloc d’honor els canelons, el pollastre farcit i els plats de marisc. A Bonpreu i Esclat i al nostre supermercat BonpreuEsclat Online t’oferim tots els productes que necessites per fer un bon àpat durant les festes nadalenques.

 

L’escudella i carn d’olla, una recepta tradicional del Nadal

Per Nadal ve de gust passar més temps a la cuina. És moment de recuperar les receptes de tota la vida, les que ja menjàvem de petits a casa dels avis quan celebràvem les festes amb tota la família. Són plats que ens porten a la memòria moments inoblidables viscuts al voltant de la taula.

L’escudella i carn d’olla, per exemple, és una opció que no falta mai a taula per Nadal a moltes llars catalanes. El nom es refereix al bol que a l’edat mitjana s’emprava per servir les sopes i els plats fets amb salsa. Normalment aquestes preparacions es menjaven amb pa. A mesura que van anar passant els anys, es va començar a utilitzar la paraula escudella per designar el contingut d’aquest bol.

Segons sembla, antigament l’escudella era un plat que es menjava a diari durant tot l’any, fins i tot a l’estiu, tant al camp com a la ciutat. Era una sopa que es preparava amb tot tipus d’ingredients en funció del que es tenia més a l’abast. Així, es podia fer amb hortalisses, ossos, carn, pilota feta amb pa, llegums, cansalada…

Avui dia l’escudella s’ha convertit en un plat típic del Nadal. El més habitual és fer-la amb diferents talls de carn de porc, de vedella, de gallina o pollastre i de xai. També s’hi sol posar botifarra negra (en alguns indrets del país es fa servir botifarra blanca), diferents varietats d’hortalisses i verdures (patata, api, pastanaga, xirivia, col, porro…) i llegums. Per fer la pilota, un ingredient que no pot faltar mai a l’escudella de Nadal, es necessita carn magra (habitualment es prepara amb una barreja de carn vedella i de porc), cansalada, molla de pa i ou. I, finalment, també cal arròs o pasta (fideus, galets…), que servirem amb el brou.

 

No llencis res

Un clàssic del Nadal és preparar molt de menjar i acabar amb la nevera plena de sobres. De vegades aquest fet resulta inevitable, perquè és un moment de gaudir a taula, hem de preparar un menú per a un nombre elevat de persones i costa calcular les racions. Si l’endemà de Nadal et trobes amb un munt de sobres, no les llencis! Pots aprofitar-les per preparar plats exquisits.

Amb la carn del pollastre de Nadal o la que ens ha sobrat de l’escudella podem elaborar uns canelons tradicionals o unes delicioses croquetes casolanes. Només has de picar la carn ben fina, sofregir-la amb una mica de ceba i barrejar-la amb beixamel. Si et surten moltes croquetes, aprofita per congelar-les. T’aniran molt bé per més endavant, quan tornis a la rutina després de les festes. Només les hauràs de treure del congelador i fregir-les per gaudir d’un mos que et recordarà les estones entranyables viscudes durant el Nadal.

 

Què faig amb les les sobres de peix i marisc?

Aquesta recepta de croquetes que t’acabem de proposar també serveix per aprofitar les sobres de peix i marisc que t’hagin quedat d’altres àpats. I amb els caps de les gambes i dels llagostins pots preparar un brou de marisc deliciós. Per fer-lo, daura els caps en una paella, aixafant-los bé perquè deixin anar tot el suc. Tot seguit afegeix-hi aigua i algunes verdures (una pastanaga, les fulles verdes d’un porro…). Deixa-ho bullir uns 40 minuts, tot retirant de tant en tant l’escuma que es forma a la part superior del brou. Un cop passat aquest temps, ja només et queda colar-ho i tindràs a punt un brou exquisit amb tot el gust del mar. Et pot anar molt bé per donar sabor a altres receptes típiques del Nadal o el pots congelar per fer-lo servir més endavant.

Amb les sobres de peix i marisc pots preparar una amanida ben completa o un deliciós còctel de marisc, entrants que sempre queden bé per Nadal. Només cal que tallis el marisc a trossos petits i facis el mateix amb algunes fulles d’enciam. Barreja-ho tot, afegeix-hi una mica de salsa rosa i ja tindràs a punt un còctel de marisc exquisit.

 

I si t’has cansat dels torrons…

Normalment el torró agrada tant als grans com als petits de la casa, però també és cert que resulta molt habitual que passi el Nadal i encara ens quedin rajoles de torró sense menjar. Aprofita per reconvertir-les en postres delicioses, com ara flams o mousses. Vols una recepta molt senzilla per fer un batut de torró de Xixona? Tan sols has de triturar, amb l’ajut de la batedora, 320 mil·lilitres de llet i 70 grams de torró. Posa la barreja a la nevera i serveix el batut quan sigui fred. És una delícia refrescant amb tot el sabor del Nadal!

Gestión del consentimiento de las Cookies
Te informamos que en este sitio web, propiedad de Bon Preu, S.A.U., se utilizan cookies propias técnicas, de personalización y de terceros para analizar el uso del sitio web, recopilando información sobre tu comportamiento con el fin de desarrollar un perfil específico sobre ti y mostrarte publicidad en función del mismo. A continuación, podrás aceptarlas todas haciendo clic en la opción ‘Aceptar’, rechazarlas todas menos las estrictamente necesarias haciendo clic en ‘Rechazar’ o configurarlas según tus preferencias mediante el botón ‘Configurar’. Para más información, consulta nuestra Política de cookies.