BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Prepara't per al dijous llarder!

El Carnaval va des de dijous gras o llarder fins a dimecres de cendra, dies durant els quals es festeja l’arribada, el regnat, la mort i l’enterrament de Carnestoltes, el personatge que representa aquesta festivitat. Una festa que arriba plena de disfresses i disbauxa i que, a més, té un receptari culinari propi amb sabors i aromes característiques. Una tradició ben antiga, que encara es manté ben viva.

06/febrero/2023

Arreu d'Europa, hi ha plats i receptes típiques d'aquestes dates. En general, es tracta d'una cuina de plats contundents, ja que, tradicionalment, calia aprofitar aquests dies per fer uns bons àpats abans no arribava la Quaresma, durant la qual, era prohibit menjar carn. Per tant, durant el Carnaval, regna la disbauxa, l'abundància del menjar i, sobretot, la carn de porc, que dijous llarder es converteix en botifarres, llardons i altres menges.

El porc sempre ha estat el protagonista de la gran majoria de les receptes de Carnaval, i és per això que del darrer dijous anterior al Carnestoltes se’n diu dijous gras o dijous llarder. A molts municipis de Catalunya, el costum és preparar escudella i carn d’olla, ja sigui el mateix dijous o bé durant els dies següents, abans de dimecres de cendra. És una escudella amb carn de porc, i se’n diu, naturalment, escudella de Carnaval. En d'altres municipis, en canvi, com Vilanova i la Geltrú, al Garraf, el menú és una mica diferent, ja que és costum menjar un plat de xató de primer i, de segon, un pastís de truites, per acabar amb una empastifada de merenga.


Truita de botifarra

Però en general, els grans productes tradicionals del dijous llarder són la truita i la botifarra, especialment la botifarra d'ou. Però, en molts casos, es fa servir la botifarra cuita i la truita s'acaba convertint en una truita de botifarra! La tradició diu que aquesta truita s'ha de menjar per berenar i, en moltes escoles, encara es manté aquest costum.

Per tant, si el que vols són botifarres, a les xarcuteries dels nostres establiments Bonpreu i Esclat trobaràs una gran varietat de cuites (negre, blanca, d'ou, d'ou amb tòfona) i també bulls. Del porc també són habituals el morro fregit, les cotnes i les rostes, però sobretot el llardons, ja que no oblidem que el dolç típic de Carnestoltes a casa nostra és la coca de llardons!


Coques, de llardons i de recapte

La coca de llardons la pots fer a casa, només et caldrà pasta de full, llardons, ou i un grapat de pinyons. Però si ho prefereixes, la pots comprar feta i a Bonpreu i Esclat trobaràs, a les nostres fleques, una gran varietat de coques, de llardons i de recapte, moltes de les quals són d'elaboració pròpia. Pots optar per la coca de forner amb llardons o per la coca tradicional de llardons. I, de coques de recapte, tens opcions molt variades, com la d'escalivada, la de carbassó, la de tonyina, la de calçots —un producte de plena temporada!—, amb salsitxes i, entre d'altres, de sardines, un altre ingredient bàsic de la cuina de Carnaval.

Amb l'enterrament de la sardina, el dimecres de cendra, és tanca la festa i la disbauxa de les festes de Carnestoltes. Per això, se sol menjar aquest peix blau, ja sigui fregit o a la brasa. És una manera de posar fi a la festa de la disbauxa i començar a preparar-se per la Quaresma.


Prepara't per a les festivitats amb BonpreuEsclat online

I si aquests dies previs a la festa estàs molt ocupat preparant les disfresses familiars, a Bonpreu i Esclat t'ho posem fàcil: prepara’t per cuinar els plats tradicionals amb el servei de compra online perquè no et falti de res per gaudir dels plats i propostes de la festa més divertida de l'any.

 

 

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.