Safata de formatges KM0
Són formatges de proximitat que us recomanem que els acompanyeu amb un pa de pagès o un pa amb una certa consistència, però que no porti fruita seca, panses ni altres elements. La majoria d’aquests formatges també combinen perfectament amb una melmelada de poma. I, per maridar-los en seqüència, busqueu una cervesa suau; el gust no serà massa invasiu per als formatges més tendres i el carbònic netejarà la boca amb els formatges més curats. El pa de pagès, la melmelada de poma i la cervesa suau seran prou neutres per no emmascarar el gust del formatge i alhora prou gustosos per extreure’n el màxim plaer.
1. Formatge Montbrú Lleugeret
És un formatge de llet de cabra amb gust de formatge de cabra, però només amb un 20 % de greix del que seria habitual i, a més, no té lactosa. Si serviu tots aquests formatges alhora, aquest hauria de ser el primer que es mengi. És el més suau de tota la safata i serà una bona entrada per seguir aquest recorregut de proximitat.
Maridatge
Acompanyeu-lo de bastonets de pa no molt salats. És un formatge que no s’adiu combinat amb productes que tinguin un gust molt intens, perquè poden neutralitzar-ne la seva autenticitat. És per això que uns bastonets de pa, que també siguin lleugers, permetran donar-li una mica més de consistència, sense prendre-li ni una mica del seu sabor.
2. Formatge Montbrú Novell
Aquest formatge està elaborat amb llet pasteuritzada de cabra i destaca per una aroma suau a mantega. Té una textura cremosa que el converteix en un complement ideal per combinar amb altres formatges en una safata com aquesta. Però, a més, també és adequat per escalfar-lo i menjar-lo una mica fos. Amb la temperatura se n’accentua encara més l’aroma a mantega.
Maridatge
Poseu-lo una mica calent sobre unes torradetes clàssiques i afegiu-hi un tall una mica gruixut de pernil dolç baix en sal. És una combinació clàssica, però que no falla mai i que farà el fet diferencial en un aperitiu, una mena de bikini, però més sofisticat.
3. Formatge Montbrú Sarró de Cabra
És un formatge premiat amb un Súper Or al World Cheese Award 2019 al millor formatge de cabra de pell florida del món. Els fongs de la pell que li donen una tonalitat característica, també li proporcionen aromes de molsa i sotabosc. La textura és suau i es fon a la boca i el color del formatge és especialment blanc en comparació amb el color de la pell, que és fosc, així que, a més de bo, també és bonic, així que també ens el mengem pels ulls.
Maridatge
Un vi blanc del Bages amb una certa consistència serà la combinació perfecta per a aquest formatge. Tasteu-lo amb un vi de la varietat picapoll, pròpia de la comarca del Bages perquè quan el prendreu us deixarà l’interior de la boca una mica untuós i s’adiu molt amb aquest formatge de premi. Són dues textures i gustos que lliguen sense que un anul·li l’altre, al contrari. Feu la prova de prendre’ls primer cada un sol i després alhora i comproveu-ne la diferència.
4. Formatge Ubach Pastura
És un formatge de vaca curat de gust intens amb un toc dolç. Una de les gràcies que té i que expliquen el seu gust és que les vaques que produeixen la llet amb què després s’elaborarà aquest formatge pasturen pràcticament durant tot l’any per prats d’Osona. A l’estiu mengen herba i a l’hivern s’alimenten de cereals. El resultat és un formatge que agrada fins i tot als que no els sol agradar el formatge.
Maridatge
La fruita seca, com les ametlles, pot ser una bona aliada d’aquest formatge. Caldrà vigilar que siguin ametlles torrades però que no tinguin sal. Vigileu el punt de sal dels acompanyaments dels formatges que no siguin molt curats, perquè només aquest petit detall ja pot esguerrar un bon maridatge.
5. Formatge Betara ovella
Aquest és un formatge ecològic de llet d’ovella amb una medalla de plata als World Cheese Awards 2018. La seva textura és suau i també ho són l’aroma i el gust. Que sigui ecològic vol dir que les ovelles s’han criat seguint tota una sèrie de pràctiques que contribueixen a la protecció dels animals i tenint cura del medi ambient. El resultat és un formatge de gust cremós, que satisfà els paladars més exigents.
Maridatge
Si l’hora del dia us ho permet i us ve de gust, un vermut combina molt bé amb aquest formatge. Aquesta és una beguda molt versàtil perquè té un punt dolç i alhora amarg que ens fa salivera i que podem contrarestar amb aquest formatge. Si al vermut li poseu una oliva, també estarà bé, però en aquesta combinació és millor no posar-li el tall de taronja.