Safata de formatges atrevit
És una safata eclèctica, on trobareu una mica de tot i que combina formatges per a tots els paladars amb d’altres de més singulars. Un pa amb panses serà un bon acompanyament d’aquesta selecció i tota la combinació es pot convertir fàcilment en unes magnífiques postres.
1. Formatge brie Président
La popularitat d’aquest formatge és indubtable i, en els últims anys, s’ha fet molt popular, però no per això no és un formatge refinat. La textura totalment cremosa de l’interior contrasta amb la pell florida i el podem menjar calent o fred. És un formatge que agrada als més petits de la casa, però això no vol dir que tingui poc gust, tot i que és suau, això sí. La pell, que és comestible, només n’altera la textura però no el gust.
Maridatge
La fruita acompanya bé aquest formatge; concretament, unes orellanes faran que la part salada del formatge que és residual, s’accentuï i semblarà un brie diferent. Es tracta d’una combinació a la qual també podeu afegir el codony que incorpora la mateixa safata. Això sí, només si sou amants del dolç.
2. Formatge García Baquero La Cava Barus
És un formatge elaborat amb diferents tipus de llet, de vaca majoritàriament, d’ovella i de cabra, que té un punt picant, però que no és àcid. Si us l’acosteu al nas veureu que té una aroma intensa de llet crua i quan el tasteu notareu gustos de fruita mediterrània i també us pot recordar als cereals. Tot i que té una textura cremosa, és consistent i no es trenca quan el mosseguem.
Maridatge
El gust amarg de la cervesa maridarà molt bé amb aquest formatge, especialment si és una cervesa tipus ale enlloc d’una lager, que serà més dolça. Normalment, les cerveses ale porten més llúpol i un tipus de llevats que les fan més amargues. El carbònic que provoca les bombolles farà que el gust del formatge vagi explosionant a la boca i remarqui el gust picant i alhora netejarà la part greixosa. El resultat és una combinació molt equilibrada.
3. Formatge Comté centenari 10 mesos
El formatge Comté està elaborat amb llet de vaca. És de pasta dura, però de textura cremosa; el reconeixereu perquè normalment es talla en daus. És un formatge molt aromàtic, eminentment dolç, que té una mica de gust de fruita i també ens pot recordar la fruita seca, com les nous. És d’origen francès i un dels més antics.
Maridatge
Un maridatge interessant és el de formatge Comté amb melmelada de taronja, però per degustar-lo d’una manera una mica més atrevida, s’ha de tastar amb taronja natural. El cítric no queda atenuat, com passa amb la melmelada, i si bé al principi pot ser xocant, un cop baixa el nervi de l’àcid, es fusiona amb el dolç i en resulta un sabor excepcional.
4. Formatge POK
Aquest formatge envellit no està pensat per menjar-se’l ràpidament i de cop. El temps de maduració li dona molta complexitat i es recomana menjar-lo a poc a poc. Està elaborat amb llet d'ovella amb una recepta molt antiga i té un gust molt intens que es remata amb un punt de sal. El gust és persistent.
Maridatge
Una combinació atrevida i que no deixa a ningú indiferent és menjar un tall d’aquest formatge amb una anxova. Són dos gustos intensos que funcionen molt bé plegats. Potser perquè són dos productes que necessiten un cert temps, uns mesos, per assolir el seu punt òptim i acabar d’arrodonir-se. La cotna del formatge incideix encara més en el gust penetrant que es manté força estona a la boca.
5. Formatge Cambozola Champignon
Aquest formatge envellit no està pensat per menjar-se’l ràpidament i de cop. El temps de maduració li dona molta complexitat i es recomana menjar-lo a poc a poc. Està elaborat amb llet d'ovella amb una recepta molt antiga i té un gust molt intens que es remata amb un punt de sal. El gust és persistent.
Maridatge
És ideal per servir en una taula de formatges, envoltat de la dolçor natural de les peres, les figues i el raïm, i amb el toc cruixent de les nous. Prova’l sobre una base de pa o galetes fines, afegint-hi unes gotes d'oli balsàmic per intensificar els sabors. Aquest maridatge combina a la perfecció sabors i textures, oferint un contrast irresistible entre la dolçor de la fruita, la intensitat súbtil del formatge i l'acidesa suau del balsàmic.