BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Un ritual col·lectiu: la calçotada

08/de gener/2016

Amb l’arribada del fred, cap al novembre es comencen a collir els primers calçots, i ja no deixarem de menjar-ne fins a l’inici de la primavera, ja sigui en el típic ritual col·lectiu de les calçotades o en plats més sofisticats.

Els calçots han posat en el mapa el Camp de Tarragona, més concretament Valls i el seu entorn, on es conrea aquesta ceba gran i allargada que neix de replantar a mitjan setembre les cebes collides l’estiu anterior. Es talla la part superior de cada ceba, i d’allà en sortiran brots que esdevindran calçots. A mesura que els brots van sortint a la superfície, es van recobrint de terra. Gràcies a això, es mantenen de color blanc, creixen amb la forma allargada característica i alliberen els sucres que els donen el gust dolcenc que els distingeix. Aquesta operació s’anomena calçar.

Els de Valls, fins i tot disposen d’un segell amb indicació geogràfica protegida pròpia, IGP Calçot de Valls, que s’identifica amb la cinta blava que lliga els manats; als supermercats Bonpreu i Esclat podràs trobar-los i gaudir de l'autèntic sabor del calçot.

Brots escalivats

L'origen de les calçotades s’atribueix popularment a un pagès que va viure a Valls a les acaballes del segle XIX, el Xat de Benaiges, que hauria descobert per atzar que aquests brots escalivats eren una menja boníssima.

Se solen coure a foc viu, que els crema per fora i els estova per dins. Un cop cuits, cal deixar-los reposar embolicats amb paper de diari. Després es pelen i se suquen a la salvitxada o romesco, una salsa també típica de les comarques tarragonines. La festa continua amb tot tipus de carn a la graella, una taronja per fer baixar els calçots i crema catalana per arrodonir l’àpat.

Aquestes menges col·lectives s’han popularitzat i han esdevingut una tradició gastronòmica icònica de Catalunya, fins al punt que aquest ceballot dolç protagonitza o acompanya també d’altres plats i preparacions culinàries (a la graella, arrebossats, amb peix,…), àpats que fins i tot poden arribar a ser tan sofisticats com un gelat de calçots.

Gestió del consentiment de les Cookies
T'informem que en aquest lloc web, titularitat de Bon Preu, S.A.U, s'utilitzen cookies pròpies tècniques, de personalització, i de tercers per analitzar l’ús del lloc web recollint informació sobre el teu comportament, a fi de desenvolupar un perfil específic sobre tu i mostrar-te publicitat en funció del mateix. A continuació, podràs acceptar-les totes fent clic a l’opció ‘Acceptar’, rebutjar-les totes menys les estrictament necessàries fent clic a ‘Rebutjar’ o configurar-les segons les teves preferències mitjançant el botó ‘Configurar’. Par a més informació consulta la nostra Política de cookies.