BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

El xató: l'amanida catalana de l'hivern

30/de novembre/2021

T’expliquem tot el que sempre has volgut saber d’aquesta recepta i que mai t’avies atrevit a preguntar.

Qui diu que les amanides només són per a l’estiu? Ningú. De fet, a Catalunya tenim una amanida que és exclusiva de l’hivern, perquè el seu ingredient principal, l’escarola, només creix quan fa fred.

Saps com es fa? És ben fàcil. Només cal que barregis escarola amb bacallà esqueixat, tonyina, una mica d’anxova o seitó i, es clar, ho amaneixis amb una salsa feta amb fruita seca, nyores i oli d’oliva verge extra. Fàcil, oi? Però, sabies darrere d’aquesta recepta tan senzilla hi ha llegendes urbanes, disputes i fins i tot una ruta gastronòmica?

Qui va crear el xató?

Respondre aquesta pregunta no és gens fàcil. Només podem assegurar que l’origen del xató se situa al Penedès o al Garraf, però hi ha diversos municipis que se’n disputen la creació: Sitges, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Calafell i Vilafranca del Penedès.

Per sort, la competició per decidir quin dels cinc municipis és el bressol del xató està marcada pel joc net i, de fet, s’han unit per crear la Ruta del Xató, que entre el novembre i el març proposa recorreguts i visites per les cinc poblacions i per tastar tant xató com vulguis!

El secret és a la salsa

L’escarola, el bacallà, les anxoves i les olives (quan en porta) són ingredients boníssims per si mateixos, però el que dona al xató tota la personalitat és la salsa, que és precisament on trobem la majoria de diferències entre les cinc versions de xató. Les repassem?

  • A Vilafranca, fan la salsa amb pa torrat, oli, all, bitxo, vinagre, sal i pebre vermell dolç.
  • A Calafell hi posen ametlles, avellanes, all ,pebrot de romesco, pa, tomacons, oli d’oliva, vinagre, sal, pebre vermell dolç i pebre blanc.
  • Al Vendrell fan la salsa amb ametlles i avellanes, ceba, alls, tomacons, nyora, pa, bitxo, pebre negre, pebre vermell dolç, sal, oli d’oliva i vinagre.
  • A Vilanova i la Geltrú, la salsa del xató porta molla de pa, all, ametlles i avellanes torrades, nyores, oli, sal i vinagre.
  • A Sitges fan servir avellanes i ametlles, seitons, pa, all, nyores, oli, sal, vinagre i bitxo.

Ja veus que hi ha algunes diferències importants que de ben segur es noten a l’hora de tastar el xató en un o altre lloc. En tots els casos, a més d’aquests ingredients, necessitaràs un morter i una mà de morter, perquè la salsa es fa amb aquest estri.

Aprofita que pots trobar tots els ingredients per fer un bon xató als nostres supermercats Bonpreu i Esclat i ves provant les diferents versions de la recepta per decidir quina és la teva preferida. I sempre pots escapar-te al Penedès i al Garraf per tastar-lo de primera mà!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.