BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

30a Xatonada Popular del Vendrell

15/de febrer/2016

La 30a edició de la Xatonada popular del Vendrell va tenir lloc el diumenge 14 de febrer i els supermercats Bonpreu i Esclat també vam voler formar part d’aquesta festa tan arrelada a la capital penedesenca. D’aquesta manera, la Toñi Torrente –gerent de l’Esclat del Vendrell– va viure en primera persona la diada emmarcada en la Ruta del Xató, tot participant com a jurat del concurs de Mestres Xatonaires 2016.

Des de ben aviat, la Rambla del Vendrell es va convertir en el centre neuràlgic dels actes programats a la Xatonada. A les 11 del matí era el moment en què els candidats a Mestre Xatonaire començaven el repte culinari; cadascun dels 48 participants preparava amb delicadesa i afany aquest àpat tan típic de les poblacions del Baix Penedès i el Garraf.

Per a aquells que no estigueu encara familiaritzats amb aquest plat, convé destacar que els principals ingredients del xató són, d’una banda: escarola, bacallà esqueixat, tonyina, filets d’anxova, olives; i, d’altra banda, per a l’elaboració de la salsa: ametlles, avellanes, nyora, pa fregit, ceba, alls i tomacons escalivats, bitxo (opcionalment), sal, oli, vinagre i pebre vermell.

Cap als volts del migdia, el jurat es posava en marxa per dur a terme la seva important tasca. Primerament, van voler visitar l’exhibició de Xatonaires infantils, en què 250 nens i nenes del Vendrell van mostrar les seves dots culinàries, tot preparant la recepta que prèviament havien après a les escoles de la mà dels membres de la Universitat del Xató de Catalunya. Mentrestant, també tenia lloc el repartiment de la Xatonada Popular que enguany va repartir més de 1.500 racions entre els veïns.

Juntament amb la responsable del supermercat Esclat del Vendrell, els membres del jurat van ser: Martí Carnicer, Alcalde del Vendrell; Paco Azuaga, President de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya; Joan Anton Álvaro, en qualitat de guanyador de la Xatonada Popular 2015; Nicolás Barroso, com a representant del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès; Enric Ribera, periodista i escriptor de gastronomia; Pere Sallent, periodista de RTV El Vendrell; Manel Baselga, periodista del Diari de Tarragona i quatre membres de diferents AMPA de les escoles vendrellenques.

Tot seguit, els encarregats de valorar la millor presentació i degustar els plats participants en el certamen pujaven a l’escenari, on els esperaven els quaranta-vuit plats de xató que optaven al premi. Després de tastar-los tots, el jurat es va retirar al centre cívic l’Estació per deliberar i posar en comú les seves opinions. De la suma de puntuacions dels 12 membres, va ser d’on van escollir-se els sis primers classificats i d’aquests van tornar a fer-ne una degustació per poder determinar xatons més ben valorats. Convé destacar que les opinions de tots els membres del jurat van ser ben unànimes i les deliberacions van anar força rodades.

Va ser llavors quan a l’escenari de la Rambla vendrellenca es va donar pas al moment més emocionant de la festa: el lliurament dels premis del 30è concurs de Mestres Xatonaires. Els sis classificats que van resultar guanyadors del certamen van ser: Maria Gallego, com a Mestra Xatonaire 2016; Griselda Solé, en segona posició; Salvador Rovira com a tercer classificat; Immaculada Recasens en quart lloc; Josep Ll. Fernández, el cinquè; i Rosa Machuca va rebre el sisè premi.

Gestió del consentiment de les Cookies
T'informem que en aquest lloc web, titularitat de Bon Preu, S.A.U, s'utilitzen cookies pròpies tècniques, de personalització, i de tercers per analitzar l’ús del lloc web recollint informació sobre el teu comportament, a fi de desenvolupar un perfil específic sobre tu i mostrar-te publicitat en funció del mateix. A continuació, podràs acceptar-les totes fent clic a l’opció ‘Acceptar’, rebutjar-les totes menys les estrictament necessàries fent clic a ‘Rebutjar’ o configurar-les segons les teves preferències mitjançant el botó ‘Configurar’. Par a més informació consulta la nostra Política de cookies.