Raça Bruna dels Pirineus
1. Objectiu del projecte
L’objectiu del projecte és potenciar el coneixement de la raça Bruna dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones que tenim a Catalunya, millorar la tendresa i qualitat de la seva carn, així com també donar valor i dinamitzar les zones rurals del Pirineu.
Es tracta d’un projecte de país en el qual està implicada la totalitat de la cadena alimentària: ramaders (Federació de la Raça Bruna dels Pirineus), sala de desfer (Pirinat) i distribuïdor (Bonpreu i Esclat). Així mateix, com també s’ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aquesta col·laboració neix, per tant, amb l’objectiu de donar a conèixer al consumidor català les qualitats d’aquesta carn i aprofitar-les. A més, també busca millorar-ne la qualitat a través d’estudis genètics, ja que la raça Bruna compta amb un gen específic de la tendresa de la carn que no s’ha estudiat fins al moment i que tampoc no s’ha tingut en compte fins ara a l’hora de fer la selecció dels animals.
Les races autòctones tenen un gran valor, ja no només pel que representen de record viu per a la nostra historia i cultura, sinó també perquè són dipòsit d’una diversitat
genètica que cal preservar.
En ser explotades en règim extensiu, en pasturatge, constitueixen la base ideal per a l’establiment i la preservació de sistemes sostenibles de producción ramadera i contribueixen de manera destacada al manteniment d’ecosistemes de gran valor paisatgístic i mediambiental. A més, representen la millor possibilitat per a l’aprofitament econòmic de recursos o terrenys de menys productivitat.
Per últim, cal remarcar que aquest projecte permetrà tant la consolidació de les estructures productives al Pirineu per a l’obtenció de carn de qualitat i per fer viables les explotacions tradicionals extensives.
2. En què consisteix aquest pla de millora genètica?
Es duran a terme anàlisis genètiques a tots els animals i es redactarà un estudi comparatiu dels animals amb els al·lels positius del gen de la tendresa i els que no són portadors d’aquest gen. Una vegada estudiats i comprovats els resultats, es seleccionaran els futurs sementals per assegurar la tendresa de la carn de la raça Bruna dels Pirineus i que aquesta sigui encara més tendra, valorada i diferenciadora.
Les analítiques les durà a terme la Universitat Autònoma de Barcelona i l’estudi el redactarà l’IRTA. Tot això, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aquest programa de control de rendiments està essent desenvolupat per la Federació Catalana de la Vaca Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), la qual agrupa més de 300 ramaders que, en diferent grau, hi estan aportant dades.
El control de rendiments és una eina bàsica per a la millora de la productivitat ramadera. Sovint es pensa que té com a únic objectiu la millora genètica del bestiar, principalment pel que fa a la selecció dels animals, però el programa de control de rendiments de la raça Bruna dels Pirineus té majors ambicions. De fet, proporciona informació per a la gestió del Llibre Genealògic de la raça, dades elaborades que permeten comparar productivament l’explotació de cada ramader amb les d’altres ramaders i, finalment, una sèrie d’informacions referents a dades estadístiques d’interès.
Avui, a més, tenim una eina molt eficaç, que és l’anàlisi de l’ADN dels nostres animals per poder conèixer què seran capaços de traspassar a les futures generacions. Per tant, podem cercar els animals que millor transmetran les característiques que busquem a la raça, caràcters materns, docilitat i una carn de major qualitat, moltes vegades determinada pel seu gust i tendresa.
Per buscar l’excel·lència de la carn, s’analitzaran tots els animals que es comercialitzin i s’avaluaran els reproductors que, pels seus marcadors genètics i les cates sensorials amb l’IRTA, transmetin aquestes característiques als seus descendents.
3. Per què és tan característica aquesta raça?
La raça Bruna dels Pirineus és una de les poques races bovines autòctones que tenim a Catalunya, juntament amb la vaca de l’Albera i la Pallaresa. En el nostre cas, a més, és ecològica.
Per altra banda, cal destacar que els animals viuran entre 12 i 16 mesos; per tant, són anolls, i pasturaran fins als 6-8 mesos amb les seves mares.
Tal com es treballa amb la vedella ecològica, hi ha mascles i femelles barrejats i les canals es deixen reposar un mínim de 7 dies en canal per poder obtenir una carn amb la màxima tendresa possible. La preservació de les races autòctones és molt important per poder mantenir en el temps les característiques genètiques d’aquests animals totalment adaptats al territori, i per la conservació econòmica i mediambiental del territori del qual n’és pròpia.
4. Com facilitarà Pirinat la comercialització a Bon Preu?
El paper de Pirinat serà comprar, d’una banda, els vedells de raça Bruna desmamats a criadors inscrits a la FEBRUPI per al seu posterior engreix en ecològic i, de l’altra, els vedells un cop ja engreixats als ramaders de la FEBRUPI que engreixin els vedells. A més, farà la selecció de les canals per tal de garantir la qualitat i l’homogeneïtat de producte.
També cal subratllar que els animals es compraran a un preu just i acordat prèviament amb els ramaders. Les explotacions ramaderes proveïdores són explotacions familiars situades arreu del Pirineu català (Ripollès, Berguedà, Pallars, Cerdanya, Vall d’Aran...).