BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cireres al plat

14/de maig/2021

Petites, rodones, vermelles, brillants, carnoses, dolces, sucoses... les cireres són simplement una fuita deliciosa que normalment pots tastar des de mitjans de maig fins ben entrat el mes de juliol. El més habitual és menjar-les directament, com a postres o entre hores, però també són un ingredient destacat de molts plats, tant dolços com salats. Simplement, cal que hi posis una mica d'imaginació. Et donem unes quantes idees per passar pels fogons la fruita primaveral per excel·lència.

Segurament, la millor manera de menjar cireres és agafar-ne un bon grapat, i un cop netes, anar delectant-nos una a una amb el seu sabor dolcenc, però, si tens ganes de cuinar, aquesta fruita llaminera també és ideal per fer-ho. Pots preparar coques, pastissos, melmelades, barrejades amb altres ingredients, dolços o salats, perquè de la cirera se’n pot treure molt de suc! Però, per començar, et donem un consell: quan les compris, guarda-les sempre amb la cua, així evitaràs que perdin el suc i la consistència.
 

Per als més llaminers
Pa, coques diverses, platillos, rostits, melmelada, confitura, licors i còctels accepten de bon grat la cirera, però la pots fer servir sobretot en pastissos, com el clafoutis, d’origen occità, preparat amb cireres fresques i una barreja de llet, ous, sucre, una mica de farina i rom, que li dóna textura de flam. Un altre pastís clàssic on pots fer servir cirera és la selva negra, originari de l’Europa central fet amb bescuit, xocolata, nata i aquesta fruita vermella.

I si vols continuar en el món dolç, les cireres són ideals per fer-ne melmelada o confitura. La tècnica, a més, és molt senzilla: només cal coure la fruita sense pinyol, amb sucre (tres quartes parts del pes de la fruita), fins a obtenir la consistència desitjada. Una melmelada que pots aprofitar per fer una mousse, amb nata, iogurt, llet, sucre i gelatina. I si t'agrada fer gelats a casa, el de cirera —amb nata i sucre—no només és boníssim, també és refrescant i nutritiu!
 

Ben fresques
Si et  decantes per plats salats, les sopes, gaspatxos i cremes també són un bon territori cirerer. Si combines tomàquets i cireres, tindràs un gaspatxo de gust més suau que el tradicional, amb un toc dolç i un color vermellós viu i molt temptador. Si prescindeixes del tomàquet, pots optar per una sopa freda de cireres (o una crema, si hi guanyes consistència amb formatge o tofu, per exemple), que pots combinar amb unes gambetes i uns daus de pa torrat com a entrebancs.

D'altra banda, la cirera també té molt joc en plats de combinacions agredolces, amb peix blau —et quedarà boníssim un tàrtar de cireres i tonyina— i carns greixoses com l'ànec, en receptes amb formatge o foie gras, en rostits i platillos, ja siguin de pollastre, conill, ànec, perdiu o xai. Les cireres també excel·leixen simplement afegides, com un ingredient més, en una amanida variada.
 

Per a tot l'any
Quan és temporada de cirera, també val la pena que la conservis per poder-ne menjar al llarg de tot l'any, per exemple, assecant-la, com es fa amb els tomàquets, deixant la fruita exposada al sol, fins que queda deshidratada, i una vegada seques, es guarden en pots de vidre, en un lloc fresc i fosc. Quan les hagis de fer servir, només caldrà que les hidratis amb aigua per afegir-les al guisat o a les postres que vulguis fer.  D'altra banda, també pots optar per confitar-les: fes-les coure amb un almívar espès, fins que totes en quedin impregnades; després ensucra-les, deixa-les assecar en una reixeta i guarda-les en pots, en un lloc fresc i fosc. Després, les pots fer servir per elaborar coques i decorar pastissos, gelats i còctels.
 

I també pots gaudir del gust saborós de les cireres en productes preparats i tan diferents com cervesa, licor —com el conegut kirsch europeu—, vi, ratafia... tot de color ben vermell! I, tot això, sense oblidar que, més enllà de les moltes qualitats gastronòmiques, les cireres també tenen grans propietats nutricionals: són antioxidants i aporten fibra, vitamines i minerals. Un tresor de fruita!

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.